Vad är PRS/Långhållsskytte? Del 2

posted in: Blogg | 0

Vi på Sölvesborgs Skytteförening ägnar oss mycket åt den nyaste grenen inom Svenska Skyttesportförbundet, Långhållsskytte, eller PRS som vi säger i dagligt tal. På vår bana i Ynde har du stora möjligheter att träna detta skytte och det gör också att våra medlemmar gör mycket bra ifrån sig på tävlingar runt om i landet, och i världen när våra medlemmar representerar Sverige i landslaget.

I denna del av Vad är PRS/Långhållsskytte? går vi igenom hur själva skyttet går till. En del termer är både svenska och engelska, detta beror på att sporten kommer från USA och det är inte ovanligt att det finns både svenska och utländska deltagare på tävlingarna. Vissa trivs bäst med de internationella termerna, andra stör sig som tusan på det.

Några termer och uttryck

Match Director, MD – Den som arrangerar en tävling och ansvarar för planering, säkerhet och administration. Oftast även banläggare och ibland även RO

Range Officer, RO – Närmaste svenska term är stationschef. Ansvarar för säkerheten på en station och leder genomförandet av skyttet.

Spotter – Hjälper RO och håller koll på antalet träffar. Ibland hjälps skyttarna i patrullen åt att stå bakom kikaren, upplägget varierar lite med tävlingens storlek och status.

Props, Barrikad – Olika benämningar på de konstruktioner man skjuter ifrån. Kan vara naturliga som stockar, stenar, stubbar m.m. eller konstruerade som tunnor, kabeltrummor, stegar, däck m.m.

Matchbook – Ett dokument med instruktioner för hur tävlingen ska genomföras, vilka stationer som ingår och förutsättningarna för dessa, t.ex. skjutordning, tid och avstånd till målen. Matchboken delas vanligtvis ut dagen före tävlingen så att deltagarna ska ha möjlighet att förbereda sig. OBS! SKyttarna får alltid reda på avstånden till målen i förväg, det ingår alltså inte mätning som i fältskyttet.

Genomförande/Course of fire – Instruktionen för hur man ska genomföra en station

Timer – RO har en särskild skyttetimer till sin hjälp för att hålla koll på tiden samt att räkna skott eller hålla koll på om ett skott var innanför eller utanför tiden i tveksamma fall.

Hit or miss – Betyder att man skjuter ett skott per mål sedan går man till nästa oavsett om man träffat.

Hit to move – Betyder att man måste träffa ett mål innan man går vidare till nästa. T.ex. kan man ha ett stort och ett litet mål på ett avstånd. Om man träffar stora plåten skjuter man nästa på den lilla. Träffar man inte första skottet skjuter man på lilla plåten igen.

Så går en station till

Det första som händer när patrullen kommer fram till en station är att man ställer vapnen i ett utpekat säkerhetsområde med pipan i säker riktning. Där står geväret till dess att det är skyttens tur att skjuta. Därefter är det dags för stationsgenomgång där RO går igenom förutsättningarna för en station. Det är oftast följande steg:
-Säkerhetsförutsättningar med pekvinklar (de vinklar man måste hålla pipans riktning inom)
-Vilka positioner som skytten ska skjuta ifrån samt om det finns någon särskild ordning man ska skjuta
-Antal skott som ska skjutas, antalet skott per position och total tid
-Vilka mål som ska beskjutas samt i vilken ordning. Man anger också avstånd till målen men det är skyttens ansvar att bekräfta dessa själv om man vill vara säker.

Skyttarna skjuter i tur och ordning och turas om att skjuta först. Den som skjuter först på en station skjuter sist nästa gång och så roterar man inom patrullen. Normalt har förste skytt 2-3 minuter på sig efter stationsgenomgången att förbereda sig.

När det är dags att skjuta går skytten fram till anvisad plats med geväret med pipan upp. Därefter kommer följande kommandon:

RO: Har skytten förstått förutsättningarna?
Skytt: Svarar Ja alternativt ställer frågor och bekräftar att man förstått.
-Oftast tar RO hand om skyttens säkerhetsflagga, alternativt tar skytten ut den.
RO: Load and make ready/Ladda
-Skytten stoppar i magasinet
RO: Shooter ready/Skytten redo?
-Skytten kontrollerar sin utrustning
Skytt: Redo/Ja
RO: Stand by
-När timern startas ljuder ett tydligt pip. Samma sak när tiden är slut.
När tiden är slut eller när skytten skjutit färdigt beroende på vad som kommer först.
RO: Unload show clear/Magasin ur och säkra.
-Skytten tar ut magasin och sätter in säkerhetsflaggan innan man lämnar skjutplatsen.

Exempel på stationsbeskrivning i en matchbok

Vanliga stationer

Skillstage

Skillstage är en station som är med på i princip alla tävlingar. Förutsättningarna kan variera något med avstånd och mål men genomförandet är samma. På denna station tar man tiden som tiebreaker ifall två skyttar har samma resultat i totalen.
En skillstage består av en ställning med olika höjder. Man skjuter två skott per position och använder samtliga fyra positioner en gång innan man återanvänder en position för att få ihop tio skott. Vanligtvis har man 90 sekunder på sig.

Exempel på hur man skjuter en Skillstage

Tanktrap

En tanktrap är en ställning byggd av reglar uppkallad efter stridsvagnshinder. Från dessa kan man skjuta från ett antal olika positioner, t.ex. ändarna eller i klykan i mitten. Man kan också variera mellan olika storlekar på tanktrap.

Exempel på hur man skjuter Tanktrap

I nästa inlägg kommer vi att behandla hur du kommer igång med att skjuta PRS
-Hur man kommer igång
-Utrustning
-Träningsmöjligheter
-Tävlingsmöjligheter

Lämna ett svar