Vad är PRS/Långhållsskytte? Del 1

posted in: Blogg | 0

Vi på Sölvesborgs Skytteförening ägnar oss mycket åt den nyaste grenen inom Svenska Skyttesportsförbundet, Långhållsskytte, eller PRS som vi säger i dagligt tal. På vår bana i Ynde har du stora möjligheter att träna detta skytte och det gör också att våra medlemmar gör mycket bra ifrån sig på tävlingar både nationellt och internationellt där våra medlemmar representerar Sverige i landslaget.

Grunderna, vad är PRS/Långhållsskytte

Långhållsskytte blev en del av Svenska Skyttesportförbundets verksamhet 2021 och är den gevärsgren som växer snabbast i Sverige i relativa termer. Det är fortfarande en liten sport sett till antalet utövare, men svenska skyttar är duktiga och står sig väl internationellt.

PRS – Practical Rifle Shooting är den term man använder i dagligt tal och är den internationellt vedertagna termen. Sporten kommer som mycket annat från USA och därför använder man ofta engelska termer för olika övningar, utrustning och i kommandon.

Skytte på Yndebanan i Sölvesborg

Klasser

I det svenska reglementet har man tre olika klasser:

A – Skjuts med kaliber 22lr precis som korthålls- och skidskytte. Avstånden är mellan 20 och 300m men vanligtvis mellan 50 och 230m. Kallas hädanefter för Rimfire i brist på ett vettigt svenskt namn, långhållskorthåll rullar inte lika enkelt av tungan.
B – Skjuts med gevär och centralantända patroner med upp till 8mm. Skjuts på avstånd mellan 100 och 1500m men oftast mellan 300 och 800m. Oftast tillåter man inte magnumpatroner och man har oftast en begränsning på högsta utgångshastighet. Kallas hädanefter Centerfire.
C – Skjuts med kaliber upp till 10.8mm och ut till 2500m, men det extrema långhållsskyttet kommer inte att behandlas i denna text.
Vill du läsa mer om reglementet finns det här: https://www.skyttesport.se/media/4h3b33eb/regelbok-laanghaallsskytte.pdf

Lite om säkerhet

Eftersom skyttet innebär riktningsändring och även förflyttning med geväret (dock inte medan man skjuter) så är kraven på säkerheten mycket hårda. Skytten får klara instruktioner om inom vilka vinklar man får peka med pipan.
Slutstycket är det främsta säkerhetsverktyget då ett öppet slutstycke klart och tydligt visar för RO (Range Officer – Stationschef) att geväret är säkrat. Efter skjutet skott drar man ut slutstycket och det förs inte fram förrän skytten har målet i sikte och intagit en stabil skjutposition. Förflyttning med stängt slutstycke leder till varning eller diskvalificering beroende på hur allvarligt regelbrottet var.

Alltid öppet slutstycke mellan skotten!

Hur tävlingen går till

En normal tävling har 8-12 stationer per dag och ibland skjuter man två dagar. Begreppet station är likt upplägget inom fältskyttet med en fundamental skillnad; Inom PRS så skjuter man en åt gången. I en patrull är man ofta 8-12 skyttar som förflyttar sig tillsammans under dagen. I nästa del kommer vi att gå in på mer detalj om hur tävlingen går till och hur man skjuter en station.

Varje station skjuter man oftast 8-12 skott och för det mesta skjuter man på 2 eller flera mål på olika avstånd. Man byter också position flera gånger och utmaningen ligger i att ha en bra procedur för att hantera avståndsväxling, hitta målen, förflytta sig och hitta en bra skjutposition. Och framförallt att faktiskt träffa plåten!

Inom PRS skjuter man nästan alltid på plåt. En träff i plåten ger en poäng och den som träffar flest plåtar under tävlingen vinner. Tävlingens resultat räknas utifrån vinnarens antal träff, på så sätt kan man jämföra resultat från tävling till tävling på ett någorlunda rättvist sätt.

Samhörighet

Något som ofta överraskar nya skyttar är sammanhållningen vi har inom PRS-skyttet. Är du ny får du hjälp av de mer erfarna skyttarna i din patrull. Saknar du nåt tillbehör eller är sugen på att prova så får du alltid låna av någon i patrullen. Har du frågor får du svar och behöver du hjälp med att bedöma vinden så är det bara att lyssna in i diskussionen. För att börja skjuta en tävling behöver du i huvudsak tre saker: En bössa (och koll på din ballistik), ett kikarsikte med exponerade (”taktiska”) rattar och en bra skjutsäck.

I del 2 går vi in mer på hur skyttet går till!
-Utrustning
-Så går en station till
-Vanliga stationer
-Hur man kommer igång
-Träningsmöjligheter
-Tävlingsmöjligheter

Svenska landslaget på VM i Cameo, Colorado

Lämna ett svar