Vad är PRS/Långhållsskytte? del 3

posted in: Blogg | 0

Vi på Sölvesborgs Skytteförening ägnar oss mycket åt den nyaste grenen inom Svenska Skyttesportförbundet, Långhållsskytte, eller PRS som vi säger i dagligt tal. På vår bana i Ynde har du stora möjligheter att träna detta skytte och det gör också att våra medlemmar gör mycket bra ifrån sig på tävlingar runt om i landet, och i världen när våra medlemmar representerar Sverige i landslaget.

Hur man kommer igång

Det absolut enklaste sättet att komma igång är att komma på ett av klubbens träningstillfällen. Vi har lånegevär för både Rimfire och Centerfire. När man deltagit i träningar och varit aktiv i klubben i minst 6 månader kan man få möjlighet att köpa ett eget gevär på målskyttelicens. För att kunna söka om licens behöver få ett s.k. föreningsintyg från styrelsen, detta skriver styrelsen ut om de bedömer att du kommer att vara varaktigt aktiv i klubben och är en allmänt vettig människa.

Formalia

För att kunna delta på tävlingar (vilket du vill göra) behöver du först skaffa Gevärskortet, detta får man efter att ha genomgått en e-learning på Skyttesportförbundets hemsida. Detta är ingen komplicerad uppgift och de flesta klarar det på en timme. Efter detta behöver man lösa tävlingslicens. Gevärskortet är en engångsgrej, licens behöver man lösa varje kalenderår.

Utrustning

För att skjuta PRS behöver du såklart ett gevär, till detta behöver du ett kikarsikte och en skjutsäck. Sen vill man ofta ha en bipod, ett tvåbent benstöd som man använder när man skjuter liggande eller ställer ifrån sig bössan. Efter det finns det en massa utrustning som man kommer på att man villhöver efter hand.

Gevär

Det finns en uppsjö av gevär man kan använda till PRS. Man använder sig oftast av trimmade jaktgevär då de traditionella målskyttegevären ofta inte är lämpade (särskilt inom Rimfireskyttet). En grundförutsättning är att man behöver ha någon form av magasinlösning då en station ofta innebär att du behöver kunna skjuta 10-12 skott i snabb följd. Då blir enpetare eller toppmatade gevär opraktiskt.
Du får räkna med att betala 10.000 kronor och uppåt (långt uppåt) för ett komplett gevär lämpat för PRS.

Det är vanligt att man ersätter gevärets originalstock med ett chassi. Ett chassi ger skytten bättre möjligheter att anpassa ergonomin och att balansera geväret med vikter. Många chassin har standardinterface som gör att man kan hänga på olika typer av tillbehör.

För Centerfire är det vanligaste att man använder sig av en Remington 700 eller någon av deras kloner (gevär gjorda av andra tillverkare men som använder samma infästning i stocken/chassit) då det är den plattform man hittar i särklass mest tillbehör. Tvåa på listan är Tikka T3X där det också finns mycket bra möjligheter att hitta chassin och tillbehör. I Skandinavien finns det en del Sauer 200 STR och det finns chassin även till dessa, men utbudet är begränsat och priset är ofta ganska högt.

För Rimfire är två gevär dominerande, Tikka T1X och CZ 455/457, då det är stora i USA och utbudet av eftermarknadsprylar är stort. Bergara blir allt vanligare och de har fördelen att de har Remington 700-footprint vilket innebär att utbudet av chassin och stockar är enormt.

Ett centerfire- och rimfiregevär i samma typ av chassi.

Vikt och balans är viktigt för gevären och resonemanget skiljer sig från det klassiska skyttet. Anledningen till det är att man inte håller uppe vikten av geväret (som när man skjuter stående) utan vilar geväret på en skjutsäck. Man vill ha geväret balanserat så att det kan ligger kvar i balans uppe på skjutsäcken. Man vill även ha hög vikt på geväret för att minska vingel. Det är inte ovanligt att ett gevär väger över tio kilo.

Kikarsikte

Kikarsikte är ett komplicerat ämne. Generellt kan man säga att man får vad man betalar för med några få undantag. Toppkikarsikten kan kosta runt 40.000kr men idag finns det bra instegssikten för 5-10.000 som duger alldeles utmärkt för att komma igång. Man kan med fördel se sig om efter begagnade sikten då man ofta kan hitta fina sikten till ett bra pris, ett sikte slits ju trots allt inte av att man tittar i det.

En viktig komponent i ett sikte är exponerade rattar så att man kan justera siktet utifrån avståndet till målet. Här vill du ALLTID hitta ett sikte som använder sig av MIL-skala för justering (aldrig MOA). Du vill också ha riktmedlet i första fokalplan, kallas även FFP. Just funktionalitet i ett sikte är ett eget kapitel och inget vi kan gå igenom här idag.

Exempel på vanliga kompetenta sikten listat efter pris (stigande)
Element Optics Helix
Vortex Venom
Arken Optics EP5
Delta Optical Javelin
Kahles Helia 328i
Zero Compromize

Kikarsikte fäst på geväret i en picatinnyskena med hjälp av ett Spuhr-fäste. Bild lånad av varminter.com

Ringar/Fäste är den anordningen med vilken du sätter fast siktet på geväret. Ofta har man det som kallas picatinnyskena ovanpå geväret som man skruvar fast ringar/fäste på. Snåla inte med infästningen av siktet, flyttar siktet sig det minsta så träffar du inte längre där du siktar. Det finns många alternativ från tusenlappen och uppåt, men några av de bästa i världen är svensktillverkade av Spuhr.

Skjutsäck

Den tredje viktiga komponenten är skjutsäcken. Det är en säck fylld med olika material som plastpärlor, sand eller blästersand beroende på hur tung man vill ha den. Skjutsäcken lägger man på hindret man ska skjuta från och den bildar då en stabil yta att vila geväret på. Det finns olika modeller med olika funktion men det vanligaste är olika typer av U- eller V/W-design. Vi kan rekommendera någon av de svensktillverkade säckarna från Drengr Precision eller Petite Peluche.

Nästa artikel går vi igenom
-Utrustning, fortsättning
-Träningsmöjligheter
-Tävlingsmöjligheter

Lämna ett svar